Verdens mest verdifulle merkevarer

Amazon topper listen over de mest verdifulle merkevarene i verden. Statoil og Telenor representerer Norge på denne listen. Norge er “one to watch”.

Brand Finance Global 500 Ranking

  • Amazon er verdsatt til over 150 milliarder $, og er blitt verdens mest verdifulle merkevare.
  • Apple og Google er blitt forbikjørt etter å ha feilet å følge Amazons modell for vekst.
  • Facebook klatrer til 5. plass. Noe som kan signalisere starten på en digital æra for merkevarer.
  • Kinas andel av global markedsverdi øker fra 3 % til 15 % på 10 år.
  • Disney er verdens sterkeste merkevare, og fortsetter å spre magi.

Amazon er verdens mest verdifulle merkevare, foran Apple og Google, i følge den siste Brand Finance Global 500 rapporten. Giganten innen e-commerce økte markedsverdien sin med 47 % det siste året, og kunne notere seg en markedsverdi på hele 150,8 milliarder $.

Siden sin spede begynnelse som bokhandel på nett, har Amazon blitt verdens største internettselskap målt etter markedsverdi og omsetning. De er ikke lenger bare en aktør innen netthandel, men også en tilbyder av cloud-infrastruktur og elektronikk. Nå beveger de seg utover den digitale sfæren med oppkjøpet av Whole Foods for 13,7 mrd $ i 2017. Dermed har Amazon langt på vei fått et sterkt fotfeste i varehandelen også. Videre, har de også en sterk tilstedeværelse innen shipping, musikk og video-streaming, i tillegg til å ha vært “hovedmistenkt” i forbindelse med en global spekulasjon rundt et stort bankoppkjøp i 2018.

Kommentar fra Robert Leinders-Krog, daglig leder i X.Y.ZERO.ONE AS, og norsk representant i Brand Finance:

Markedsverdien til Amazon vokste med 47%. På ett år!

Som forventet, så vokser Amazon i et tilsynelatende ustoppelig tempo. På tross av at de ikke har noen veldig sterk tilstedeværelse i Nord-Europa enda, ser vi at de begynner å sette et tydelig avtrykk. Markedsverdien til Amazon vokste med hele 47 % det siste året. 

Jeff Bezos sa en gang at ’merkevarer er mer viktig på nett enn de er i den fysiske verden’. Dette har nærmest blitt en selvoppfyllende profeti da han valgte navnet Amazon, kjent som den største og kraftigste elven i verden, og nå, 23 år senere, er dette en merkevare som stormer fremover med en ustoppelig kraft.

Styrken og verdien i merkevaren gir handlingsrom nok til å konstant utvide merkets tilstedeværelse til nye sektorer og lokasjoner. Alt tyder på at Amazon kommer til å fortsette å vokse.

Hva med Norge? 
Når det gjelder de norske representantene på topp 500-listen, har vi to. Ingen av de er rene tech-selskaper. Statoil, Norges største selskap, havnet 195 plasser ned på listen. Telenor, en gigant, også i internasjonal standard å regne, er å finne på plass 247.

Globalt fokus og industriell relevans blir en kritisk suksessfaktor i fremtiden.
Man tenker kanskje; hvorfor er ikke disse selskapene mer verdifulle? Hva med Wilhelmsen, DNV, eller Jotun? Alle globale og relevante spillere. Eller hva med de andre industrielle aktørene i Norge? Her tenker jeg spesielt på vår ledende posisjon innen offshore. Hvorfor er ikke de representert på denne listen? Som mange innlegg i det siste har sitert før meg, “The times they are a changin’”.

Globalt fokus og industriell relevans blir en kritisk suksessfaktor i fremtiden, og med kollaborative teknologi-initiativ innen industri (f.eks. Kognifai, Cognite og Veracity) som evner å utfordre aktører som GE og IBM, og aktører innen utdanningsteknologi for massene (som Kahoot), tror jeg faktisk at vi er langt på vei.

Hvis slike initiativ kan signalisere noe om fremtiden, er Norge virkelig en aktør verden bør se opp for. Vi er i ferd med å se konturene av en omveltning innen verdiskapning når vi skal bevege oss mot innovasjon, og vekk fra olje og gass, og dermed bli en aktør å regne med i et globalt marked der teknologi og disrupsjon står i høysete.

Det kan ta tid å snike inn flere norske plasser rundt bordet, men når det skjer, og jeg er sikker på at det vil skje, kan Norge ende opp med å dytte Sverige ned fra den skandinaviske tronen, og lede regionen inn i en ny æra.

Global 500, forklart:
Amazons ekspansive vekststrategi etterlater Apple og Google.

Til tross for at Apple forsvarte andreplassen, med en markedsverdi på 146,3 milliarder $ etter nedgangen på 27 % i fjor, ser fremtiden dyster ut. Apple har mislykkes i å diversifisere utvalget sitt, og de har satt seg i en sårbar posisjon da iPhone står for nærmere 2/3 av omsetningen deres. Nøkkeltall fra 4. kvartal viser at flaggskipmodellen iPhone X har prestert under all forventing, med kun 29 millioner solgte enheter. Modellen er ventet å bli avviklet senere i år. Med utfordrere som Huawei, kan Apples fokus på det som i bunn og grunn er luksusprodukter, potensielt koste merkevaren markedsandeler, og dermed begrense fremtidig vekst for Apple som merkevare.

Google har falt fra første til tredjeplass, og har med det hatt en relativ svak vekst på 10 %. De kan notere seg en markedsverdi på 120,9 milliarder $. Googles nettannonser har generert mer trafikk enn forventet, da aggregerte betalte klikk økte med 47 % i tredje kvartal i 2017, noe som har økt omsetningen kraftig. Men når man konkurrerer med verdens mest verdifulle merkevarer, er ikke en solid bunnlinje alltid tilstrekkelig. Google er en gigant innen nettsøk, cloud og OS teknologi, men på lik linje med Apple, er det overdrevne fokuset på spesifikke sektorer noe som hindrer de i å utnytte merkevarens potensiale til det fulle. Google har investert tungt i selvkjørende biler og smarttelefoner, men mangler fortsatt skala og dristighet sammenlignet med Amazon’s satsinger. Når det er sagt, så er oppkjøpet av 2000 HTC-medarbeidere for 1,1 milliarder $ noe som kan indikere et aggressivt taktskifte.

Den digitale æraen er nå
Dette er første gang de fem øverste plassene er prydet med kun teknologiske aktører. Samsung (4. plass, 92,3 millarder $) og Facebook (5. plass, 89,7 milliarder $) har hatt en imponerende utvikling med henholdsvis 39 % og 45 % årlig vekst, og har dermed tatt igjen AT&T (6. plass, 82,4 milliarder $). Disse omrokkeringene kan signalisere en global trend der teknologisektorene representerer mer enn dobbelt så mye markedsverdi sammenlignet med aktører innen telekommunikasjon.

Den digitale dominansen er spådd å bli mer omfattende i de kommende årene da flere merkevarer er i ferd med å klatre oppover på listen. Google-eide YouTube har mer enn doblet markedsverdien sin, og kan med et hopp fra 112. til 42. plass, notere seg en markedsverdi på 25,9 milliarder $. Kinesiske teknologiselskaper som har utnyttet proteksjonistiske markedsforhold, kan også skilte med sterk merkevekst, med Alibaba (12. plass), Tencent (21. plass) WeChat (49. plass), Baidu (57. plass), JD (65. plass) og NetEase (121. plass), som i snitt har hatt en årlig vekst på 67 %.

En global oversikt finner du her: